Home > Onderwijs begrippen > Woordenschat

Woordenschat

Woordenschat is het geheel aan woorden dat een leerling begrijpt en actief kan gebruiken. Een goed ontwikkelde woordenschat is essentieel voor taalbegrip, begrijpend lezen, mondelinge communicatie en schoolsucces. Woordenschatverwerving is dan ook een belangrijk onderdeel van taalontwikkeling.

Incidenteel en intentioneel leren

Leerlingen leren nieuwe woorden op twee manieren: incidenteel (onbewust, via context) en intentioneel (bewust, via instructie). Beide vormen zijn belangrijk, maar intentioneel woordenschatonderwijs is nodig om achterstanden te verkleinen en diep begrip van begrippen te ontwikkelen, zeker bij dyslexie of een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Didactische aanpak

Effectief woordenschatonderwijs bestaat uit drie fasen: voorbewerken (activeren van voorkennis), semantiseren (uitleggen en verduidelijken) en consolideren (herhalen en toepassen). Deze stappen sluiten aan bij scaffolding en directe instructie.

Woordenschat in verschillende vakken

Woordenschat beperkt zich niet tot de taalles. Ook binnen zaakvakken, exacte vakken en projecten is aandacht voor begrippen essentieel. Taalgericht vakonderwijs zorgt ervoor dat leerlingen de specifieke vaktaal leren begrijpen én gebruiken.

Betrokkenheid en verdieping

Door woorden te koppelen aan beelden, beweging of gamification, blijft nieuwe woordenschat beter hangen. Actieve verwerking via coöperatieve werkvormen bevordert het gebruik van de woorden in betekenisvolle context.

Een rijke woordenschat opent de deur naar begrip, communicatie en succes in alle leergebieden. Door hier dagelijks en doelgericht aan te werken, geef je leerlingen een sterke taalbasis voor de toekomst.