Home > Onderwijs begrippen > Voorlezen

Voorlezen

Voorlezen is een krachtig middel om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Het vergroot de woordenschat, versterkt het taalbegrip en bevordert het begrijpend luisteren en lezen. Daarnaast draagt voorlezen bij aan leesmotivatie en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Waarom voorlezen werkt

Tijdens het voorlezen worden kinderen blootgesteld aan rijke taal, nieuwe begrippen en complexere zinsstructuren dan in het dagelijks taalgebruik. Ook biedt het ruimte voor gesprekken over de inhoud van boeken, wat taaldenken en mondelinge interactie bevordert. Vooral bij jonge kinderen en leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of dyslexie is voorlezen van onschatbare waarde.

Voorlezen in de klas

Voorlezen is effectief in alle groepen van het primair onderwijs. In de onderbouw ligt de nadruk op taalverwerving en interactie, terwijl in de bovenbouw ook leesbevordering en literaire ontwikkeling een rol spelen. Het is belangrijk om voor te lezen met expressie, pauzes in te lassen en vragen te stellen om actief luisteren te stimuleren.

Verbinding met andere leesvormen

Voorlezen vormt een mooie aanvulling op andere leesvormen zoals LIST Lezen, technisch lezen en begrijpend lezen. Het is bovendien een waardevolle werkvorm binnen activerend onderwijs en thematisch werken.

Voorlezen als onderdeel van taalbeleid

Structureel voorlezen in de klas draagt bij aan een rijke leesomgeving. Het biedt ontspanning én verdieping