Home > Onderwijs begrippen > Verstandelijke beperking
Een verstandelijke beperking is een ontwikkelingsstoornis waarbij kinderen beperkingen ervaren in het cognitief functioneren én in het dagelijks functioneren. Dit betekent dat zij minder goed leren, problemen hebben met zelfstandig handelen en extra ondersteuning nodig hebben op school en daarbuiten. In het onderwijs vraagt een verstandelijke beperking om maatwerk en nauwe samenwerking tussen leerkrachten, ouders en zorgprofessionals.
Kinderen met een verstandelijke beperking hebben een IQ lager dan 70 en een beperkt adaptief vermogen: zij kunnen zich minder goed aanpassen aan eisen uit de omgeving. De beperking ontstaat voor het 18e levensjaar en is blijvend van aard. Een verstandelijke beperking kan variëren van licht tot ernstig. In het onderwijs gaat het vaak om leerlingen met een lichte verstandelijke beperking (LVB), die met de juiste ondersteuning kunnen meedraaien binnen het reguliere of speciaal onderwijs.
Leerlingen met een verstandelijke beperking vallen op door:
Deze leerlingen hebben baat bij voorspelbaarheid, eenvoudige instructies en succeservaringen.
Passend onderwijs voor leerlingen met een verstandelijke beperking richt zich op praktische vaardigheden, sociaal-emotionele ontwikkeling en haalbare leerdoelen. Aandachtspunten zijn onder andere:
Bij leerlingen met een matige tot ernstige beperking is vaak plaatsing in het (voortgezet) speciaal onderwijs nodig.
Een verstandelijke beperking komt regelmatig voor in combinatie met andere ontwikkelingsstoornissen. Veelvoorkomende combinaties zijn:
Bij comorbiditeit is een integrale aanpak, afgestemd op meerdere behoeften, noodzakelijk.
Meer weten over leer- en ontwikkelingsstoornissen in het onderwijs? Lees onze lemma’s over autisme, TOS, ADHD en DCD, of bekijk het overzicht van ontwikkelingsstoornissen.