Home > Onderwijs begrippen > Technisch lezen
Technisch lezen is het kunnen verklanken van geschreven woorden: leerlingen leren letters en klanken koppelen en woorden vloeiend en correct lezen. Het vormt de basis voor begrijpend lezen en is een essentieel onderdeel van de taalontwikkeling in het primair onderwijs.
Zonder vlot technisch lezen is het lastig om teksten te begrijpen of plezier in lezen te ontwikkelen. Leerlingen die moeite hebben met decoderen besteden veel aandacht aan het ontcijferen van woorden, waardoor er minder ruimte is voor begrip. Een sterke technische leesvaardigheid vergemakkelijkt woordenschatverwerving en leesmotivatie.
Technisch lezen wordt opgebouwd van klank-tekenkoppelingen naar het lezen van woorden, zinnen en uiteindelijk teksten. Een effectieve aanpak vraagt om expliciete instructie, modelen, herhaald oefenen en formatieve toetsing om vorderingen te volgen. Scaffolding en feedback zijn belangrijk bij het aanleren van decodeervaardigheden.
Technisch lezen gaat over het hoe van lezen (de techniek), terwijl begrijpend lezen draait om het wat en waarom. Beide onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een leerling moet eerst technisch kunnen lezen, voordat hij of zij zich volledig kan richten op de inhoud van een tekst.
Bij hardnekkige problemen met technisch lezen kan er sprake zijn van dyslexie of een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Vroege signalering en gerichte interventies zijn dan essentieel. Methodes als LIST lezen en voorlezen kunnen ondersteunend werken.
Een goede beheersing van technisch lezen opent de deur naar de wereld van taal, kennis en verbeelding. Door dagelijks te oefenen en motiverende teksten aan te bieden, leg je de basis voor leesplezier en leersucces.