Home > Onderwijs begrippen > Sociale vaardigheden
Sociale vaardigheden zijn de gedragingen en strategieën die iemand in staat stellen om effectief en respectvol met anderen om te gaan. Voor leerlingen betekent dit bijvoorbeeld: samenwerken, luisteren, grenzen aangeven, hulp vragen en conflicten oplossen. Goed ontwikkelde sociale vaardigheden dragen bij aan een positieve groepsdynamiek en een veilige schoolomgeving.
In de klas werken en leven leerlingen dagelijks samen. Sociale vaardigheden zijn nodig om relaties op te bouwen, samen te leren en frustraties of meningsverschillen op een constructieve manier te hanteren. Leerlingen met voldoende sociale vaardigheden voelen zich vaker gezien, gewaardeerd en competent. Dit draagt bij aan hun zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Enkele belangrijke sociale vaardigheden in het onderwijs zijn:
Sociale vaardigheden zijn deels aangeboren, maar vooral aan te leren. Als leerkracht speel je hierbij een belangrijke rol. Je kunt sociale vaardigheden stimuleren door:
Wanneer sociale vaardigheden onvoldoende zijn ontwikkeld, kan dit leiden tot conflicten, teruggetrokken gedrag of gedragsproblemen. Vroege signalering en ondersteuning zijn dan belangrijk. Soms is extra begeleiding nodig vanuit de leerlingenzorg of in samenwerking met ouders en externen.