Home > Onderwijs begrippen > Schoolbestuur
Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor het beleid en de organisatie van een of meerdere scholen binnen een onderwijsinstelling. In Nederland vervult het schoolbestuur een centrale rol in de onderwijskwaliteit, het personeelsbeleid en de financiën van de school of scholengroep. Besturen kunnen variëren van kleine stichtingen met één school tot grote onderwijsorganisaties met tientallen scholen.
Een schoolbestuur is verantwoordelijk voor de strategische aansturing van het onderwijs. Het neemt besluiten over het onderwijskundig beleid, de begroting en personeelszaken. Ook is het schoolbestuur de formele werkgever van onderwijspersoneel, zoals leerkrachten, schoolleiders en ondersteunend personeel. Daarnaast zorgt het bestuur voor een veilige en stimulerende leeromgeving en borgt het de onderwijskwaliteit, bijvoorbeeld in samenwerking met de kwaliteitscoördinator.
In het onderwijs geldt het principe van 'good governance'. Dit betekent dat het schoolbestuur transparant en verantwoord handelt, waarbij het toezicht gehouden wordt door de raad van toezicht. Daarnaast heeft het bestuur te maken met inspraak van ouders en personeel via de medezeggenschapsraad (MR). Deze organen zorgen samen voor controle, advies en medeverantwoordelijkheid.
Er bestaan verschillende soorten schoolbesturen, zoals stichtingen voor openbaar of bijzonder onderwijs, samenwerkingsbesturen en onderwijskoepels. Sommige besturen zijn onderdeel van een samenwerkingsverband passend onderwijs, waarin zij gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen voor extra ondersteuning aan leerlingen.