Home > Onderwijs begrippen > Samenwerkingsverband passend onderwijs
Een samenwerkingsverband passend onderwijs is een regionaal samenwerkingsverband van scholen dat verantwoordelijk is voor de organisatie van extra ondersteuning aan leerlingen. Binnen het samenwerkingsverband werken scholen, schoolbesturen en zorgpartners samen om te zorgen dat iedere leerling onderwijs krijgt dat past bij zijn of haar mogelijkheden.
Het samenwerkingsverband verdeelt middelen voor extra ondersteuning, stelt een ondersteuningsplan op en stimuleert kennisdeling tussen scholen. Wanneer een leerling extra hulp nodig heeft, bijvoorbeeld een arrangement of plaatsing in het speciaal onderwijs, wordt dit aangevraagd via het samenwerkingsverband. Zij beoordelen of een toelaatbaarheidsverklaring wordt afgegeven.
Scholen werken nauw samen met het samenwerkingsverband om de basisondersteuning en extra ondersteuning goed te organiseren. Functionarissen zoals de intern begeleider, zorgcoördinator en orthopedagoog onderhouden contact met het samenwerkingsverband bij complexe ondersteuningsvragen. Ook de schoolleider en kwaliteitscoördinator stemmen af over het beleid en de inzet van middelen.
Het samenwerkingsverband legt verantwoording af over de inzet van middelen en de effectiviteit van ondersteuning. Toezicht wordt gehouden door de Inspectie van het Onderwijs en via de medezeggenschapsraad (MR) en ondersteuningsplanraad is inspraak van ouders en personeel geregeld.