Home > Onderwijs begrippen > Professionele leergemeenschap
Een professionele leergemeenschap (PLG) is een samenwerkingsvorm waarin onderwijsprofessionals systematisch en doelgericht met én van elkaar leren. Binnen een PLG reflecteren collega’s op hun praktijk, delen zij kennis en werken zij gezamenlijk aan kwaliteitsverbetering. Het concept draait om collectieve professionalisering en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor leren, zowel van leraren als van leerlingen.
Een professionele leergemeenschap kenmerkt zich door gedeelde visie, reflectieve dialoog, samenwerking, en een cultuur van vertrouwen. Leden van de gemeenschap stellen leerdoelen op, analyseren resultaten, bespreken onderwijsdilemma’s en experimenteren met nieuwe werkwijzen. Dit draagt bij aan continue verbetering van het onderwijs en versterkt het persoonlijk meesterschap van de betrokken professionals.
De schoolleider speelt een centrale rol in het faciliteren en stimuleren van professionele leergemeenschappen. Door tijd, ruimte en structuur te bieden – bijvoorbeeld via de gesprekkencyclus – ontstaat er een klimaat waarin samenwerking en leren vanzelfsprekend worden. De schoolleiding helpt ook om de opbrengsten van PLG’s te verbinden aan schoolontwikkeling.
Professionele leergemeenschappen versterken de duurzame inzetbaarheid van leraren door te investeren in collectieve groei. Daarnaast vormen ze een krachtig middel om onderwijsvernieuwing van onderop vorm te geven. Wanneer een PLG wordt gekoppeld aan het persoonlijk ontwikkelplan van individuele teamleden, ontstaat er synergie tussen persoonlijke en gezamenlijke doelen.
Onderzoek laat zien dat scholen met een sterke professionele leergemeenschap betere leerresultaten boeken, een hogere tevredenheid onder personeel hebben en minder personeelsverloop kennen. Door samen te leren, groeit niet alleen het individu, maar ook het team en de school als geheel.