Home >
Onderwijs begrippen >
Orthopedagogiek
Orthopedagogiek
Wat is orthopedagogiek?
Orthopedagogiek is de wetenschap die zich bezighoudt met de opvoeding en begeleiding van kinderen en jongeren met ontwikkelings- of gedragsproblemen. Het richt zich op kinderen die in hun ontwikkeling worden belemmerd, bijvoorbeeld door leerstoornissen, gedragsstoornissen of problematische gezinssituaties.
Orthopedagogen zijn opgeleid om deze complexe opvoedingssituaties te analyseren en begeleidingsstrategieën aan te reiken die passen bij de unieke behoeften van het kind en zijn of haar omgeving.
Orthopedagogiek in het onderwijs
Binnen het onderwijs speelt orthopedagogiek een belangrijke rol in de ondersteuning van leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften. Denk aan leerlingen met ADHD, autisme, ernstige gedragsproblemen of leerstoornissen.
Een orthopedagoog werkt vaak samen met de intern begeleider, zorgcoördinator en andere leden van het zorgteam om tot een afgestemde aanpak te komen.
Wanneer wordt een orthopedagoog ingeschakeld?
Een orthopedagoog wordt meestal betrokken wanneer:
- Leerlingen vastlopen in hun ontwikkeling of gedrag ondanks reguliere ondersteuning
- Er behoefte is aan specialistische diagnostiek of handelingsgericht advies
- Er vragen zijn over de effectiviteit van het pedagogisch klimaat of de begeleiding
- Er samengewerkt wordt aan een individueel ontwikkelingsperspectief (OPP)
In sommige gevallen voert de orthopedagoog zelf gesprekken met de leerling of ouders, of observeert hij de leerling in de klas.
Orthopedagoog en schoolpsycholoog
In de praktijk wordt de orthopedagoog vaak genoemd in één adem met de schoolpsycholoog. Beide beroepsgroepen zijn gespecialiseerd in diagnostiek, begeleiding en advisering bij complexe onderwijsvragen. Op deze pagina over orthopedagoog en schoolpsycholoog lees je meer over de overeenkomsten en verschillen.
Orthopedagogiek en passend onderwijs
Orthopedagogiek sluit nauw aan bij de uitgangspunten van passend onderwijs. Door expertise van buitenaf in te zetten, kunnen scholen beter tegemoetkomen aan de diverse onderwijsbehoeften van leerlingen.
De orthopedagoog draagt bij aan een zorgvuldig opgebouwde zorgstructuur binnen de school en helpt het team om systematisch, onderbouwd en leerlinggericht te werken.