Home > Onderwijs begrippen > Ontwikkelingsperspectief

Ontwikkelingsperspectief

Wat is een ontwikkelingsperspectief?

Een ontwikkelingsperspectief (OPP) is een plan waarin wordt beschreven wat een leerling op lange termijn kan bereiken op cognitief, sociaal en emotioneel vlak. Het vormt een inschatting van het te verwachten niveau van functioneren en beschrijft welke ondersteuning daarvoor nodig is. Een OPP is verplicht voor leerlingen die extra ondersteuning ontvangen binnen het passend onderwijs.

Waarom is een ontwikkelingsperspectief belangrijk?

Het ontwikkelingsperspectief helpt om onderwijs en begeleiding af te stemmen op de mogelijkheden van een leerling. Het voorkomt dat er te hoge óf te lage verwachtingen worden gesteld. Ook maakt het de voortgang inzichtelijk en ondersteunt het de samenwerking tussen leerkracht, ouders en externe professionals binnen de leerlingenzorg.

Inhoud van een OPP

Een OPP bevat meestal:

  • een beginsituatieanalyse op basis van observaties, toetsen en gesprekken,
  • een beschrijving van de ontwikkelingsgebieden, zoals cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling,
  • een inschatting van het verwachte uitstroomniveau (bijvoorbeeld praktijkonderwijs, vmbo-kader, havo),
  • de ondersteuningsbehoeften van de leerling,
  • eventuele aanpassingen in het lesaanbod of de leerroute.

Wie stelt het ontwikkelingsperspectief op?

Het OPP wordt opgesteld door de school, vaak in samenwerking met intern begeleiders, orthopedagogen en andere deskundigen. Ouders worden nadrukkelijk betrokken bij het opstellen en bijstellen van het plan. In het voortgezet onderwijs kan ook de leerling zelf meedenken over doelen en behoeften.

Relatie met ontwikkelingsgericht onderwijs

In ontwikkelingsgericht onderwijs wordt breder gekeken dan alleen naar toetsresultaten. Het ontwikkelingsperspectief sluit daarbij goed aan, doordat het niet alleen kijkt naar beperkingen, maar juist naar groeimogelijkheden en betekenisvolle leerdoelen.