Home > Onderwijs begrippen > Medezeggenschapsraad

Medezeggenschapsraad (MR)

De medezeggenschapsraad (MR) geeft personeel, ouders en leerlingen inspraak in het beleid van de school. Via de MR kunnen zij meedenken, adviseren en instemmen over belangrijke besluiten van het schoolbestuur en de schoolleiding. Medezeggenschap is wettelijk geregeld en bevordert transparantie en betrokkenheid binnen het onderwijs.

Wat doet de MR?

De MR overlegt regelmatig met de schoolleiding over onderwerpen als onderwijskwaliteit, veiligheid, personeelsbeleid en financiële keuzes. Voor bepaalde besluiten heeft het schoolbestuur instemming nodig van de MR, bijvoorbeeld bij wijzigingen in het schoolreglement of het vaststellen van het formatieplan. De MR heeft daarnaast adviesrecht, bijvoorbeeld over de aanstelling van een nieuwe schoolleider.

Samenstelling van de MR

De MR bestaat uit vertegenwoordigers van personeel (personeelsgeleding) en ouders of leerlingen (ouder- of leerlinggeleding). In het primair onderwijs zijn dit meestal ouders en leerkrachten; in het voortgezet onderwijs vaak ook leerlingen. Leden worden gekozen en vertegenwoordigen de belangen van hun achterban. Ze werken samen om het beleid van de school kritisch te volgen en in overleg te verbeteren.

MR en andere toezichthouders

De MR staat naast andere toezichthoudende organen zoals de raad van toezicht. Waar deze toezicht houdt op het bestuur, zorgt de MR voor inspraak van de werkvloer en ouders. De MR werkt ook samen met andere functionarissen binnen de school, zoals de kwaliteitscoördinator of intern begeleider, om signalen vanuit de praktijk bespreekbaar te maken bij het bestuur.