Home > Onderwijs begrippen > Lesdoelen
Lesdoelen zijn concrete en meetbare doelstellingen die aangeven wat leerlingen aan het eind van een les of lessenreeks moeten kennen, kunnen of begrijpen. Ze vormen het fundament van effectieve instructie en helpen zowel leerkracht als leerling om gericht te werken aan leerresultaten.
Lesdoelen zorgen voor focus, richting en transparantie. Ze maken duidelijk waar de les over gaat en wat het gewenste leerresultaat is. Goed geformuleerde doelen ondersteunen ook formatieve toetsing, feedback en differentiatie.
Een veelgebruikte methode voor het formuleren van lesdoelen is het SMART-principe:
- Specifiek
- Meetbaar
- A
- Realistisch
- Tijdsgebonden
Bijvoorbeeld: "De leerling kan na deze les drie oorzaken van de Eerste Wereldoorlog benoemen en toelichten."
Lesdoelen zijn afgeleid van bredere leerdoelen, die vaak over meerdere lessen of thema’s lopen. Ook sluiten ze aan op de kerndoelen en tussendoelen binnen het curriculum.
Door lesdoelen zichtbaar te maken — bijvoorbeeld op het bord, in een dagplanning of leerroute — weten leerlingen waar ze naartoe werken. Dat verhoogt hun betrokkenheid en eigenaarschap. Leerkrachten kunnen met behulp van succescriteria toetsen of de doelen behaald zijn.
Heldere lesdoelen maken het onderwijs doelgericht, inzichtelijk en betekenisvol. Ze helpen om inhoud, instructie en evaluatie met elkaar te verbinden — en zorgen zo voor kwaliteitsvolle lessen.