Home > Onderwijs begrippen > Leerstofaanbod
Het leerstofaanbod is het totaal aan kennis, vaardigheden en leerinhouden dat een school leerlingen aanbiedt. Het aanbod vormt de inhoudelijke basis van het onderwijs en is afgestemd op de kerndoelen en tussendoelen zoals vastgesteld door het ministerie van OCW. Het leerstofaanbod wordt uitgewerkt in leerlijnen, methodes en lesmaterialen.
Het leerstofaanbod wordt doorgaans gestructureerd per vakgebied (zoals taal, rekenen of wereldoriëntatie), per leerjaar en per leerdoel. Scholen maken keuzes in volgorde, diepgang en accenten op basis van hun visie, leerlingpopulatie en beschikbare tijd. Hierbij worden doorgaans leerlijnen of referentieniveaus gevolgd.
Een effectief leerstofaanbod houdt rekening met verschillen tussen leerlingen. Door middel van differentiatie, formatieve evaluatie en passende werkvormen kan het aanbod worden afgestemd op tempo, niveau en leerbehoeften.
Het leerstofaanbod vormt de basis voor het opstellen van jaarplanningen, toetskalenders en groepsplannen. Door het aanbod cyclisch te evalueren, kunnen scholen het onderwijs continu verbeteren en actualiseren.
Een doordacht leerstofaanbod zorgt voor samenhang, continuïteit en ambitie in het onderwijsaanbod — en draagt bij aan doelgericht, planmatig en kwalitatief goed onderwijs.