Home > Onderwijs begrippen > Leerstijl

Leerstijl

Wat is een leerstijl?

Een leerstijl is de manier waarop iemand het liefst informatie verwerkt en leert. Sommige leerlingen leren graag door te luisteren, anderen door te doen of juist door dingen te bekijken. Leerstijlen zeggen iets over voorkeuren in het opnemen van informatie, maar niet over de capaciteiten van een leerling.

Voorbeelden van leerstijlen

Er bestaan verschillende modellen voor leerstijlen. Een bekend model is dat van David Kolb, dat vier leerstijlen onderscheidt:

  • Doener: leert het best door te proberen en te ervaren.
  • Denker: leert graag door te analyseren en logisch te redeneren.
  • Dromer: leert via observatie, reflectie en het zoeken naar verbanden.
  • Beslisser: wil kennis snel toepassen in de praktijk en houdt van duidelijkheid.

Andere modellen spreken van visuele, auditieve of kinesthetische voorkeuren. Wat de modellen gemeen hebben, is dat ze inzicht geven in hoe leerlingen leren, wat handig is bij het afstemmen van differentiatie in de klas.

Leerstijl en het onderwijs

Hoewel het idee dat onderwijs volledig moet worden afgestemd op leerstijl inmiddels is achterhaald, is het wel zinvol om variatie aan te brengen in werkvormen. Zo krijgt elke leerling de kans om op verschillende manieren met de leerstof om te gaan. Het stimuleren van meerdere leerstrategieën helpt leerlingen om flexibel te worden in leren.

Leerstijlen zijn ook relevant in relatie tot leerstrategieën, zelfregulerend leren en het ontwikkelen van executieve functies zoals plannen en monitoren.

Leerstijl als reflectie-instrument

Leerstijlen kunnen helpen als reflectie-instrument voor leerlingen én leerkrachten. Ze geven inzicht in voorkeuren en patronen, en kunnen aanleiding zijn om het gesprek aan te gaan over hoe iemand het beste leert. In dat opzicht dragen ze bij aan een positieve leerhouding en zelfvertrouwen.