Home > Onderwijs begrippen > Kerndoelen

Kerndoelen

Kerndoelen zijn landelijk vastgestelde onderwijsdoelen die beschrijven wat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs aan het eind van een leerperiode moeten kennen en kunnen. Ze vormen de inhoudelijke ruggengraat van het curriculum en zorgen voor een gemeenschappelijke basis in het onderwijs in Nederland.

Wat staat er in kerndoelen?

De kerndoelen zijn verdeeld over verschillende vak- en leergebieden, zoals taal, rekenen, wereldoriëntatie, kunstzinnige vorming en burgerschap. Ze geven richting aan het leerstofaanbod, maar laten ruimte voor eigen invulling door scholen en leerkrachten.

Relatie met leerdoelen en toetsing

Kerndoelen vormen de basis voor het formuleren van leerdoelen en lesdoelen. Ook zijn ze het vertrekpunt voor tussendoelen en worden ze vaak gebruikt bij de ontwikkeling van toetsen, zowel formatief als summatief.

Kerndoelen en curriculumontwikkeling

De kerndoelen worden periodiek herzien en aangepast aan maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen. Sinds 2023 werkt het SLO (Stichting Leerplanontwikkeling) aan het actualiseren van de kerndoelen, met meer focus op basisvaardigheden, digitale geletterdheid en brede vorming. Scholen worden hierin meegenomen via landelijke consultaties.

Toepassing in de praktijk

Voor leerkrachten zijn de kerndoelen een belangrijk hulpmiddel bij het plannen en structureren van het onderwijs. Ze zorgen ervoor dat het leerstofaanbod volledig en evenwichtig is, en helpen bij het stellen van prioriteiten in lesinhoud.

Kerndoelen vormen de fundering onder het Nederlandse onderwijs. Ze geven richting én ruimte, en helpen scholen om leerlingen een stevige basis en brede ontwikkeling te bieden.