Home > Onderwijs begrippen > Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid

Wat is hoogbegaafdheid?

Hoogbegaafdheid verwijst naar een combinatie van een hoge intelligentie (IQ van ongeveer 130 of hoger), creativiteit en motivatie. Hoogbegaafde leerlingen verwerken informatie snel, denken complex en leggen snel verbanden. Ze zijn vaak nieuwsgierig, kritisch en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hoogbegaafdheid is echter meer dan alleen een hoog IQ. Persoonlijke kenmerken, sociaal-emotionele ontwikkeling en omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol in hoe een hoogbegaafde leerling functioneert.

Uitdagingen voor hoogbegaafde leerlingen

Hoewel hoogbegaafde leerlingen cognitief vaak meer aankunnen, lopen zij in het onderwijs regelmatig tegen problemen aan. Denk aan onderprikkeling, verveling, eenzaamheid of faalangst. Sommige leerlingen gaan onderpresteren of vallen juist op door storend gedrag. Herkenning en erkenning van hoogbegaafdheid zijn essentieel. Niet alle hoogbegaafde leerlingen presteren bovengemiddeld. Begeleiding is daarom maatwerk.

Hoogbegaafdheid binnen leerlingbegeleiding

Binnen de leerlingbegeleiding is het begeleiden van hoogbegaafde leerlingen een specifieke taak. Het doel is niet alleen cognitieve uitdaging bieden, maar ook aandacht hebben voor de sociaal-emotionele behoeften. Voorbeelden van ondersteuning zijn:

Hoogbegaafdheid en passend onderwijs

Binnen het passend onderwijs geldt dat ook leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong recht hebben op onderwijs dat aansluit bij hun mogelijkheden en behoeften. Door differentiatie, verrijking of een plusklas kunnen zij optimaal tot hun recht komen. Een goede afstemming tussen school, ouders en eventueel een specialist zoals een orthopedagoog of hoogbegaafdheidsbegeleider is hierbij van groot belang.