Home > Onderwijs begrippen

Handelingsgericht werken (HGW)

Wat is handelingsgericht werken (HGW)?

Handelingsgericht werken (HGW) is een systematische aanpak binnen het onderwijs om leerlingen doelgericht en planmatig te ondersteunen. De kern van HGW is dat het onderwijs wordt afgestemd op de specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen. Daarbij staat niet het probleem, maar de oplossing centraal: “Wat heeft deze leerling nodig om zich optimaal te ontwikkelen?”

Acht uitgangspunten van HGW

HGW is gebaseerd op acht uitgangspunten, waaronder: het denken in onderwijsbehoeften, het afstemmen van aanbod op leerlingkenmerken, positief kijken naar leerlingen en samenwerking met ouders en collega’s. Deze uitgangspunten zorgen voor een constructieve en toekomstgerichte benadering van onderwijs en ondersteuning.

Waarom handelingsgericht werken?

HGW bevordert de kwaliteit van onderwijs en begeleiding door gestructureerd en transparant te werken. Het helpt leerkrachten en intern begeleiders om keuzes te onderbouwen en af te stemmen op wat werkt voor een specifieke leerling of groep. Hierdoor worden leerresultaten verbeterd en ontstaat meer rust en duidelijkheid in de klas.

De werkwijze in de praktijk

In de praktijk wordt HGW vaak toegepast tijdens groepsbesprekingen en leerlingbesprekingen. Leerkrachten verzamelen gegevens, analyseren deze samen met collega’s en stellen vervolgens doelen op. Er wordt een plan opgesteld waarin staat wat de leerling nodig heeft, wat de school biedt en hoe de voortgang wordt gemonitord. Evaluatie is een essentieel onderdeel van dit proces.

HGW en passend onderwijs

Handelingsgericht werken sluit naadloos aan bij de visie van passend onderwijs. Door te focussen op mogelijkheden en concrete acties, kunnen scholen beter inspelen op diversiteit in de klas. HGW vormt een fundament voor zorgstructuren en wordt vaak gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld het opstellen van ontwikkelingsperspectieven (OPP).

Samenwerking en afstemming

Een belangrijk element van HGW is samenwerking. Leerkrachten, intern begeleiders, ouders en soms ook externe experts worden betrokken bij het afstemmen van het onderwijsaanbod. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid zorgt voor draagvlak, betere ondersteuning en betrokkenheid van alle partijen.