Home > Onderwijs begrippen > Dyslexieverklaring
Een dyslexieverklaring is een officieel document waarin wordt vastgesteld dat een leerling dyslexie heeft. Deze verklaring wordt afgegeven na een professioneel dyslexieonderzoek door een orthopedagoog of psycholoog. Met een dyslexieverklaring krijgt een leerling recht op aangepaste ondersteuning, zoals extra tijd bij toetsen, gebruik van hulpmiddelen en gerichte begeleiding.
De verklaring bevat informatie over de diagnose dyslexie, het verloop van het onderzoek en aanbevelingen voor begeleiding in het onderwijs. De verklaring is persoonsgebonden en geldt in principe voor de hele schoolloopbaan, tenzij anders vermeld. Scholen gebruiken de verklaring als basis om gerichte ondersteuning te bieden en compenserende maatregelen toe te passen.
Een leerling met een dyslexieverklaring heeft recht op:
In het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs (MBO) kan de verklaring ook ingezet worden voor examenvoordelingen.
Een dyslexieverklaring mag alleen worden afgegeven door een geregistreerde orthopedagoog-generalist of gezondheidszorgpsycholoog (BIG-registratie). Dit gebeurt op basis van een uitgebreid dyslexieonderzoek. De verklaring kan zowel via vergoede zorg (bij ernstige enkelvoudige dyslexie) als particulier tot stand komen.
Een dyslexieverklaring is specifiek gericht op lees- en spellingproblemen. Leerlingen met bijvoorbeeld ADHD, ADD of TOS hebben andere ondersteuningsbehoeften en krijgen geen dyslexieverklaring, tenzij zij óók dyslexie hebben. Bij meervoudige problematiek is een gecombineerde aanpak nodig.
Wil je weten hoe dyslexie wordt vastgesteld en begeleid in het onderwijs? Lees ons lemma over dyslexie, het dyslexieonderzoek en het dyslexieprotocol. Bekijk ook ons overzicht van ontwikkelingsstoornissen voor bredere context.