Home > Onderwijs begrippen > Dyslexie
Dyslexie is een specifieke leerstoornis waarbij kinderen moeite hebben met het nauwkeurig en vlot aanleren en toepassen van lezen en/of spellen. Deze hardnekkige problematiek staat los van intelligentie of motivatie en heeft invloed op het leren en functioneren in het onderwijs. Tijdige signalering, passende begeleiding en heldere afspraken via het dyslexieprotocol zijn essentieel voor een effectieve aanpak van dyslexie in de klas.
Dyslexie is een ontwikkelingsstoornis met een neurobiologische basis, die zich uit in hardnekkige problemen met lezen en/of spellen. Kinderen met dyslexie hebben moeite met het automatiseren van letter-klankkoppelingen, het herkennen van woorden en het vlot lezen van teksten. De stoornis komt voor bij 3 tot 5% van de schoolgaande kinderen en kan leiden tot frustratie, faalangst en een negatief zelfbeeld.
In het onderwijs vallen leerlingen met dyslexie op door:
Ondanks extra oefening blijft de vooruitgang beperkt. Dit onderscheidt dyslexie van algemene leesproblemen.
Bij vermoeden van dyslexie wordt een dyslexieonderzoek uitgevoerd door een orthopedagoog of psycholoog. Dit onderzoek brengt de lees- en spellingvaardigheden én de onderliggende cognitieve processen in kaart. Bij een officiële diagnose ontvangt de leerling een dyslexieverklaring, waarmee recht bestaat op extra ondersteuning en aanpassingen, zoals verlengde tijd bij toetsen.
In het onderwijs werken scholen met een dyslexieprotocol, waarin staat beschreven hoe leesproblemen gesignaleerd, begeleid en gevolgd worden. Dit protocol zorgt voor een gestructureerde aanpak, met gerichte interventies zoals remedial teaching of extra instructie. Aandacht voor leesmotivatie, succeservaringen en samenwerking met ouders is hierbij belangrijk.
Dyslexie komt regelmatig voor in combinatie met andere stoornissen. Zo hebben sommige kinderen met dyslexie ook:
Deze comorbiditeit vraagt om een integrale benadering en afstemming met specialisten.
Meer weten over leerstoornissen en gedragsproblemen in de klas? Lees onze pagina over ontwikkelingsstoornissen of bekijk de lemma’s over dyscalculie, ADHD, ADD en TOS.