Home > Onderwijs begrippen > Dyscalculie
Dyscalculie is een specifieke leerstoornis waarbij kinderen hardnekkige problemen ervaren met het aanleren en toepassen van rekenvaardigheden. Dyscalculie staat los van intelligentie of motivatie: ondanks herhaalde oefening blijft het rekenen moeizaam verlopen. In het onderwijs vraagt dyscalculie om vroege signalering, aangepaste instructie en extra ondersteuning om rekenachterstanden te voorkomen.
Dyscalculie is een ontwikkelingsstoornis met een neurobiologische basis. Kinderen met dyscalculie hebben moeite met getalbegrip, automatiseren, bewerkingen en het begrijpen van wiskundige concepten. Vaak is ook het inzicht in tijd, maat, geld en volgorde beperkt. Dyscalculie komt minder vaak voor dan dyslexie, maar kan grote gevolgen hebben voor het schoolsucces.
Kinderen met dyscalculie:
Deze kinderen presteren op rekengebied structureel lager dan verwacht, ondanks extra hulp en oefening.
Niet elk rekenprobleem is dyscalculie. Rekenproblemen kunnen ontstaan door onvoldoende onderwijs of motivatie, terwijl dyscalculie blijvend is en een specifieke oorzaak in de hersenen heeft. Een diagnose wordt gesteld door een orthopedagoog of psycholoog na uitgebreid onderzoek. Vaak is sprake van hardnekkige problemen, ondanks gerichte en intensieve begeleiding.
Dyscalculie komt regelmatig voor in combinatie met andere ontwikkelingsstoornissen, zoals ADHD of ADD. Ook kinderen met dyslexie kunnen moeite hebben met rekenen, al is de oorzaak dan anders. Bij dyslexie gaat het vooral om rekenproblemen door taal (zoals verhaaltjessommen), terwijl bij dyscalculie het rekenproces zelf verstoord is.
Leerlingen met dyscalculie hebben baat bij gestructureerde, visuele en stapsgewijze instructie. Herhaling, concreet materiaal en extra tijd voor toetsen zijn belangrijk. Daarnaast kunnen hulpmiddelen zoals een rekenkaart of calculator ondersteunend zijn. De school kan een dyscalculieverklaring afgeven, waarmee recht op extra ondersteuning wordt verkregen. Samenwerking met ouders en eventuele externe hulpverleners is cruciaal.
Wil je meer weten over leerstoornissen of andere ontwikkelingsstoornissen? Bekijk dan onze pagina over ontwikkelingsstoornissen of lees verder over dyslexie, ADD en TOS.