Home > Onderwijs begrippen > Doorstroomtoets
De doorstroomtoets is een landelijke toets voor leerlingen in groep 8 van het primair onderwijs. De toets meet vaardigheden op het gebied van taal en rekenen en ondersteunt scholen bij het onderbouwen van het schooladvies voor het voortgezet onderwijs. Sinds schooljaar 2023-2024 vervangt de doorstroomtoets de voormalige eindtoets, zoals de Cito-toets.
De toets helpt om zicht te krijgen op het niveau en de onderwijsbehoeften van leerlingen. Anders dan voorheen is het schooladvies nu leidend. De uitslag van de doorstroomtoets kan aanleiding zijn voor heroverweging, maar mag niet leiden tot een lager advies. Zo wordt toetsdruk verminderd en de professionaliteit van de leerkracht versterkt.
Voorheen was de eindtoets, vaak afgenomen door Cito, bepalend voor de vervolgrichting. Met de introductie van de doorstroomtoets is de nadruk verschoven: het oordeel van de school komt eerst, de toetsuitslag daarna. Dit bevordert een breder en kindgerichter adviesproces.
Scholen kunnen kiezen uit verschillende erkende toetsaanbieders, zoals:
- Cito
- IEP
- ROUTE 8
- DIA
- Leerling in Beeld
Alle toetsen moeten goedgekeurd zijn door het Ministerie van OCW en voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen.
De doorstroomtoets wordt jaarlijks afgenomen in februari. De centrale afnameperiode wordt vastgesteld door het ministerie. Voor een actueel overzicht van alle toetsmomenten, zie de toetskalender.
Hoewel het schooladvies leidend is, blijft de doorstroomtoets een belangrijk hulpmiddel bij het kiezen van een passende plek in het voortgezet onderwijs. De toets draagt bij aan een zorgvuldige overgang van po naar vo.
De doorstroomtoets ondersteunt een eerlijker en evenwichtiger overgangsproces naar het voortgezet onderwijs — met oog voor cijfers én kind.