Home > Onderwijs begrippen > DCD (motorische ontwikkelingsstoornis)
DCD, ofwel Developmental Coordination Disorder, is een motorische ontwikkelingsstoornis waarbij kinderen moeite hebben met het aanleren en coördineren van motorische vaardigheden. In het Nederlands wordt DCD ook wel een ‘motorische ontwikkelingsstoornis’ genoemd. Deze stoornis beïnvloedt het dagelijks functioneren en het schoolsucces, vooral bij taken die fijne of grove motoriek vereisen.
DCD is een neurologische ontwikkelingsstoornis die voorkomt bij ongeveer 5 tot 6% van de kinderen. De problemen ontstaan niet door een lichamelijke aandoening of verstandelijke beperking, maar zijn het gevolg van een vertraagde of verstoorde ontwikkeling van de motorische coördinatie. DCD kan invloed hebben op schrijven, knutselen, fietsen, sporten of zelfredzaamheid.
Kinderen met DCD vallen op door:
Deze leerlingen kunnen faalangst of frustratie ontwikkelen, zeker als hun problemen niet goed worden herkend.
Onderwijs aan kinderen met DCD vraagt om geduld, aangepaste verwachtingen en praktische ondersteuning. Enkele voorbeelden:
Fysiotherapie of ergotherapie kan aanvullend ondersteuning bieden. Samenwerking met ouders en de zorgstructuur binnen school is belangrijk om de juiste begeleiding te bieden.
DCD komt vaak samen voor met andere ontwikkelingsstoornissen, zoals:
Bij comorbiditeit is het belangrijk dat ondersteuning op meerdere gebieden wordt afgestemd.
Meer weten over DCD of verwante stoornissen? Lees ons lemma over dyslexie, TOS, ADHD of bekijk het volledige overzicht van ontwikkelingsstoornissen.