Home > Onderwijs begrippen > Criteriumgericht toetsen

Criteriumgericht toetsen

Criteriumgericht toetsen is een toetsvorm waarbij de prestaties van een leerling worden beoordeeld aan de hand van vooraf vastgestelde criteria of leerdoelen. In tegenstelling tot normgericht toetsen, wordt hierbij niet gekeken naar hoe een leerling scoort ten opzichte van anderen, maar of hij of zij een bepaald beheersingsniveau heeft bereikt.

Hoe werkt criteriumgericht toetsen?

Bij deze toetsvorm worden succescriteria of leeruitkomsten vooraf duidelijk gemaakt aan de leerling. De toets meet in welke mate de leerling deze doelen beheerst. Dit kan zowel bij formatieve als summatieve toetsing.

Voordelen voor het leerproces

Criteriumgericht toetsen biedt gerichte feedback en maakt leerdoelen concreet en inzichtelijk. Het helpt leerlingen om te begrijpen waar ze staan en wat ze nodig hebben om verder te groeien. Deze toetsvorm versterkt het eigenaarschap over leren en sluit goed aan bij Assessment for Learning.

Koppeling met instructie en didactiek

Door duidelijke lesdoelen en transparante beoordelingscriteria te formuleren, ontstaat er een sterk verband tussen instructie, oefening en toetsing. Leerkrachten kunnen hun didactiek hierop afstemmen en leerlingen gericht begeleiden met behulp van scaffolding.

Toepassing in de praktijk

Criteriumgerichte toetsing komt voor in allerlei vormen, van rubrics bij schrijfopdrachten tot checklists bij praktische vaardigheden. Ook bij blended learning kunnen digitale tools worden ingezet om prestaties te koppelen aan concrete criteria.

Criteriumgericht toetsen biedt transparantie, houvast en richting. Het versterkt de verbinding tussen wat geleerd wordt, wat getoetst wordt en wat uiteindelijk telt: de ontwikkeling van de leerling.