Home > Onderwijs begrippen > Concentratie
Concentratie is het vermogen om de aandacht gedurende een bepaalde tijd doelgericht te richten op een taak, persoon of prikkel. In het onderwijs is concentratie essentieel voor leren: het stelt leerlingen in staat om instructies op te volgen, lesstof te verwerken en opdrachten af te maken zonder voortdurend afgeleid te raken.
Concentratie ontwikkelt zich vanaf jonge leeftijd en neemt geleidelijk toe. Jonge kinderen kunnen zich vaak maar enkele minuten achter elkaar focussen, terwijl oudere leerlingen langere perioden geconcentreerd kunnen werken. Het vermogen om de aandacht vast te houden hangt sterk samen met executieve functies zoals inhibitie, taakinitiatie en werkgeheugen.
Er zijn veel factoren die invloed hebben op het concentratievermogen van leerlingen:
Als leerkracht kun je het concentratievermogen van leerlingen ondersteunen door:
Ieder kind is wel eens afgeleid, maar wanneer concentratieproblemen structureel zijn en het leerproces belemmeren, kan er sprake zijn van concentratieproblemen. Deze kunnen op zichzelf staan, maar ook voorkomen in combinatie met ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD.
Een goed pedagogisch klimaat, heldere verwachtingen en een aanpak op maat kunnen helpen om de concentratie van leerlingen te verbeteren en problemen vroegtijdig te signaleren.