Home > Onderwijs begrippen > Blended learning
Blended learning is een onderwijsvorm waarbij klassikale lessen worden gecombineerd met digitale leeractiviteiten. Deze mix van online en offline leermethoden biedt flexibiliteit, stimuleert zelfstandig leren en sluit aan bij de verschillende leerstijlen van leerlingen. Door het slim inzetten van digitale middelen kunnen leerkrachten hun didactiek versterken en het leerproces verrijken.
In blended learning worden bijvoorbeeld instructievideo’s of digitale opdrachten vooraf thuis gemaakt (online), waarna tijdens de les verdieping, toepassing of coöperatieve werkvormen plaatsvinden (offline). Dit model sluit goed aan bij flipping the classroom, waarin de instructie vooraf plaatsvindt en de lestijd wordt benut voor activerende werkvormen.
Blended learning maakt differentiatie eenvoudiger: leerlingen kunnen op eigen tempo leren, herhalen of verdiepen. Het biedt ruimte voor activerend onderwijs, waarin de leerling centraal staat. Door het gebruik van digitale middelen is het ook makkelijker om formatief te toetsen en snel feedback te geven.
Blended learning vraagt om duidelijke lesdoelen, goede instructie en een heldere structuur. Scaffolding en het beperken van de cognitieve belasting zijn belangrijk om te voorkomen dat leerlingen verdwalen in het aanbod. De digitale component moet geen doel op zich zijn, maar functioneel ingebed in het leerproces.
Blended learning kan op verschillende manieren worden toegepast, van digitale quizzen tot volledige online modules. De sleutel is balans: de online en offline onderdelen versterken elkaar en dragen gezamenlijk bij aan diepgaand leren en hogere betrokkenheid.
Wanneer blended learning goed wordt ingezet, zorgt het voor meer eigenaarschap bij leerlingen, verhoogde motivatie en beter afgestemde begeleiding.