Home > Onderwijs begrippen > Activerend onderwijs
Activerend onderwijs is een didactische aanpak waarbij leerlingen actief betrokken worden bij hun eigen leerproces. In plaats van passief luisteren, gaan leerlingen zelf aan de slag: samenwerken, ontdekken, discussiëren, oefenen, onderzoeken. Activerend onderwijs stimuleert eigenaarschap, motivatie en diepere verwerking van de leerstof.
De kern van activerend onderwijs ligt in de actieve leerhouding van de leerling. De leerkracht is niet alleen kennisoverdrager, maar ook coach en begeleider. Werkvormen als coöperatieve werkvormen, gamification en leerstrategieën binnen de leercyclus van Kolb passen goed bij deze benadering.
Activerend onderwijs vereist duidelijke lesdoelen, een goede didactische opbouw en passende werkvormen. De instructiefase kan kort en krachtig zijn, waarna leerlingen actief met de stof aan de slag gaan. Formatieve toetsing en gerichte feedback helpen om het leerproces te verdiepen.
Activerende lessen verhogen de motivatie en betrokkenheid, stimuleren samenwerking en bevorderen hogere denkvaardigheden zoals analyseren, evalueren en creëren (Taxonomie van Bloom). Het sluit goed aan bij het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden en vergroot de kans op duurzaam leren.
Een goede afstemming op leerstijlen, het bieden van scaffolding en het voorkomen van overbelasting (Cognitive Load Theory) zijn cruciaal. Ook een veilige leeromgeving waarin leerlingen zich durven uitspreken, draagt bij aan het succes van activerend onderwijs.
Activerend onderwijs maakt van de leerling een actieve deelnemer in plaats van een passieve ontvanger. Het leidt tot meer betrokkenheid, betere leerresultaten en meer plezier in leren.